Ptasia grypa: Min. Rolnictwa uspokaja
Panie Redaktorze,
Wirus grypy ptaków jest bardzo wrażliwy na wysokie temperatury i podstawowa obróbka termiczna skutecznie go eliminuje. Należy pamiętać, że grypa ptaków to przede wszystkim problem ptaków i ryzyko dla człowieka wciąż uznawane jest jako niskie, ewentualnie umiarkowane w przypadku określonych grup zawodowych.
W pierwszym kwartale bieżącego roku po raz pierwszy wykryto obecność wirusa u bydła w USA, od którego zarazili się również ludzie, u których choroba, zgodnie z udostępnionymi informacjami, przebiegła jednak łagodnie. Jednocześnie należy zauważyć, że ta choroba dalej nie szerzyła się w populacji ludzi, tj. z człowieka na człowieka.
Wirus grypy ptaków należy do grupy patogenów szybko zmieniających się. W celu minimalizacji tego potencjalnego ryzyka, bardzo istotne jest przestrzeganie podstawowych zasad bioasekuracji, w tym przypadku takich jak np. mycie rąk wodą z mydłem po kontakcie z ptakami lub surowymi produktami drobiowymi.
W zdecydowanej większości przypadków źródłem zakażenia dla ssaków są wciąż ptaki, a tak przeniesiony wirus następnie bardzo opornie szerzy się drogą kropelkową między ssakami.
Z pewnością nie powinno się zatem zmieniać nawyków żywieniowych w kwestii konsumpcji drobiu. Drób znajduje się pod nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej, ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków są szybko wykrywane i likwidowane, a poza tym wirus ginie w wysokiej temperaturze, tak więc pieczenie, gotowanie czy smażenie skutecznie i natychmiastowo go likwiduje.
Wydział Prasowy
Departament Komunikacji i Promocji
https://www.gov.pl/web/rolnictwo
(...)
Dzien dobry, jakie dzialania podejmuje Min. Roln.?
Pozdrawiam,
Adam Fularz
Polishnews.pl
z nzz.ch:
"Ptasia grypa: Austria zgłosiła pięć zakażonych ferm drobiu od początku października, w USA wirus przystosował się do komórek ludzkich - czy sytuacja zbliża się do punktu kulminacyjnego?"
Komentarze
Prześlij komentarz